30 de gener del 2013

Presentació de l'Esteve Fernández

Presentación en powerpoint
En aquesta presentació intento ensenyar la dimensió més científica i acadèmica del Manel.  És complicat cenyir-se a això, i per això mateix la presentació comença amb unes fotos del Manel rodejat de gent. Hi ha moltes fotos com aquesta, amb el Manel rodejat de persones, d’un grup de recerca, de treball,... n’he vistes moltes amb aquest comú denominador!  I de la mateixa manera, en Manel, que era un home de salut pública, va combinar l’acció, la intervenció, amb la recerca. El Manel no entenia les intervencions en salut pública sense recerca i, tanmateix, tampoc entenia la recerca sense una conseqüència pràctica per a l’acció. I vaig tenir la sort d’acompanyar-lo en un bon tros d’aquest camí que malauradament es va estroncar fa uns mesos.

En termes de publicació, el Manel té gairebé 180 articles... un centenar en castellà i la resta en anglès, en revistes nacionals i internacionals, i amb un bon grapat de cites, gairebé 2000. En les diapositives es poden veure alguns d’aquests articles, des dels més iniciàtics, com ara una enquesta pionera sobre estils de vida en adolescents de Barcelona (en català, publicat a Gaceta Sanitaria) fins els darrers, com ara l’avauació de la llei del tabac de 2006, article publicat a una revista de primera fila (EHP) i que sens dubte va contribuir al canvi de la legislació en demostrar la seva manca d’eficàcia a l’hostaleria.

I en Manel era un home de societats i de grups, i vull remarcar la seva dedicació a la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), on va posar en marxa el Grup de Treball en tabaquisme (el GTt) que ha estat un lloc de confluència d’epidemiòlegs dedicats al control d’aquest problema de salut. La SEE i el GTt eren prioritaris pel Manel, ja que en ell confluïen anhels de molts anys en un ambient de feina i festa que no deixava immune a ningú. 

Fernando G. Benavides, President de la SEE, va anunciar durant el darrer congrés de la SEE, a les poques hores de conèixer la trista notícia de la mort del Manel, que la SEE patrocinaria un número especial de Gaceta Sanitaria amb una selecció dels articles més representatius de la seva carrera. Aquest número especial, amb els articles en facsímil, es presentarà durant el proper Congrés Iberoamericà d’Epidemiologia i Salut Pública que es farà a Granada, al setembre de 2013.

En Manel va publicar molts articles a Gaceta Sanitaria. Puc dir que era la “seva revista”. I no només perquè hi va publicar, sinoperquè va fer d’editor associat durant gairebé 15 anys seguits amb tres directors diferents (Fernando Rodríguez-Artalejo, Toni Plasència i servidor). I fins i tot més recentment, ja amb la Carme Borrell de directora, era l’editor invitat a cura de les recensions bibliogràfiques, a banda de fer de revisor extern quan se li demanava. Tanta era l’estima que tenia per Gaceta Sanitaria que es va deixar convèncer i va acceptar publicar com a una monografia el llibre que feia anys que concebia sobre mètodes d’avaluació en salut pública.

Per a mi, com per a d’altres, ha estat una sort poder compartir feina i vida amb el Manel aquests anys. És una llàstima no poder repetir més les passejades per algun carrer d’alguna ciutat europea durant alguna de les reunions que anàvem tenint aquí i allà. Però sempre estarà amb nosaltres, sempre estarem amb tu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada